Regimuri politice

În organizarea statelor un rol important îl joacă și regimurile politice care s-au cristalizat pornind de la raporturile existente între instituțiile statului și cetățeni, raporturile dintre diversele instituții ale statului și atribuțiile acestora. În funcție de aceste elemente în epoca și contemporană au apărut două mari tipuri de regimuri politice:


  • regimurile politice în cadrul cărora cetățenii sunt considerați slujitori ai statului
  • regimurile politice în care se consideră că instituțiile statului se află în slujba cetățenilor

Din prima categorie fac parte regimurile politice autoritare, dictatoriale și totalitare, iar din a doua categorie fac parte regimurile politice liberale și democratice.

Vezi si regimul fascist, regimul comunist si regimul nazist.

Regimurile politice totalitare pot și ele de extremă stângă(comuniste) sau de extremă dreaptă(fasciste). Aceste regimuri se constituie pe baza unei ideologii considerată adevăr oficial de stat care poate fi contrazis. Deși susțin idei foarte diferite, regimurile fasciste și cele comuniste au multe trăsături comune. Pe lângă existența ideologiei oficiale se caracterizează și printr-un partid unic, un șef cu puteri depline căruia i se închină un cult al personalității, un control al cetățenilor în toate aspectele vieții lor, atât publice, cât și private care se realizează cu ajutorul unei poliții politice(Securitatea în România, KGB în URSS, SS și Gestapo în Germania, OVRA în Italia) și cu ajutorul unei vaste rețele de informatori. Alte trăsături: controlul statului asupra mijloacelor de convingere și de constrângere, controlul asupra culturii, asupra economiei etc. Aceste regimuri politice doresc un control total asupra societății și folosesc teroarea pentru a-l obține. Există și deosebiri între regimurile comuniste și cele fasciste, regimurile comuniste desființează proprietatea privată, în timp ce regimurile fasciste o mențin, însă ambele își exercită controlul asupra economiei. O altă deosebire este că regimurile fasciste spun deschis obiectivele pe care le urmăresc, pe când regimurile comuniste își ascund adevăratele obiective în spatele unor cuvinte generoase, precum dreptate, egalitate socială, pace etc.

Aceasta este doar o scurtă descriere a regimurilor totalitare. În continuare vom posta și alte articole în care vor fi detaliate regimurile politice.


Un comentariu:

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.