Ce este istoria?

O întrebare care şi-o pun adeseori elevii sau persoanele care studiază istoria din obligaţie este "Ce este istoria ?".
 Deşi în timp multe persoane cunoscute au încercat să explice ce este istoria într-un mod inteligibil, dând exemple concrete, de multe ori persoanele care o studiază nu ştiu ce înseamnă ea de fapt.
Stendhal, cunoscutul scriitor francez, dar şi participant la Revoluţia Franceză, spunea că cea mai importantă şi necesară calitate a unui istoric este să fie obiectiv, să fie capabil să nu deformeze realitatea. Astfel, istoria poate fi definită ca fiind ştiinţa care studiază întâmplările trecute, fiind relatate într-o anumită ordine logică, fiind urmărite o serie de izvoare istorice.
Un imporantant rol în redactarea documentelor istorice îl are scriitorul, având obligaţia de a studia toate sursele care vorbesc despre evenimentul sau perioada respectivă pentru a fi reprodusă cât mai bine realitatea.

De subliniat este ca istoria este o stiinta care poate lua cai nebanuite in cazul in care unele persoane abuzeaza de ea pentru a dovedi lucruri sau fapte care le-ar veni in ajutor pentru a demonstra lucruri care nu s-au intamplat sau s-au intamplat dar intr-un mod cu totul altfel decat cel relatat, astfel in general in studiul istoriei trebuie urmarite mai multe piste, ipoteze pentru a se ajunge la o anume concluzie sau la mai multe concluzii, dar in final totul trebuie sa se termine cu o relatare istorica bazata, in general, pe un rationament deductiv care este sigur daca premisele pe care se bazeaza sunt sigure, astfel pentru a demonstra ce este istoria trebuie utilizate alte stiinte, conform unor istorici aproximativ toate stiintele exacte sau chiar probabile.

În concluzie, istoria este o ştiinţă care se ocupă cu studiul tuturor aspectelor societăţii umane, însumând întâmplări, statutul social, statutul politic al oamenilor din perioada stabilită a fi studiată.

Un comentariu:

  1. Istoria este trecutul, prezentul si viitorul pe care le parcurgem in fiecare moment al existentei noastre.

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.