Alte aspecte ale revoluţiei industriale

În secolul XIX, mai ales, s-au produs revoluţii şi în alte ramuri ale economiei. A avut loc o revoluţie în transporturi, comunicaţii şi agricultură.

În transporturi primele invenţii importante au fost vaporul cu aburi, inventat de Robert Fulton în 1807 şi locomotiva inventată de George Stephenson în 1814.
Spre sfârşitul secolului XIX apar şi tramvaiul, metroul, automobilul.
La începutul secolului XX a fost inventat şi avionul. Aparate de zbor apăruseră încă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea: balonul cu aer cald ce a fost inventat de Montgolfier, apoi în secolul XIX a apărut dirijabiulul ce a fost inventat de contul german Zeppelin.
În 1903 a apărut avionul ce a fost inventat de fraţii Willbur şi Orville Wright.
În domeniul comunicaţiilor o primă invenţie a fost telegraful cu fir inventat de Samuel Morse în 1840. A urmat telefonul, inventa de Graham Bell în 1876 şi radioul inventat de Marconi în 1895.
În agricultură creşterea populaţiei şi dezvoltarea economiei de tip capitalist au stimulat găsirea unei metode pentru creşterea producţiei.
În Marea Britanie şi Olanda s-a trecut la o agricultură intensivă din secolul XVIII.
 Asolamentul trienal a fost abandonat: se cultivă acum plantele furajere care au două mari avantaje: nu seacă solul şi se folosesc pentru hrana animalelor. Predomină folosirea îngrăşămintelor naturale pe scară mai largă.
Se introduc noi plante de cultură: cartoful, porumbul, roşiile şi altele.
Plantele şi animalele sunt selecţionate astfel încât se folosesc soiurile şi rasele ce dau un randament mai bun.
În secolul XIX apar şi îngrăşămintele chimice şi primele maşini agricole(secerătoarea mecanică, plugul cu aburi, batoza şi tractorul).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.