Treceți la conținutul principal

Primul Război Mondial

Premisele şi cauzele Primului Război Mondial

La începutul secolului XX rivalităţile dintre statele lumii au devenit tot mai puternice. Acestea erau de mai multe feluri:

·        rivalităţi de tip naţional: între Germania şi Franţa pentru provinciile Alsacia şi Lorena; între Serbia şi Austro-Ungaria pentru Bosnia şi Herţegovina; între România şi Austro-Ungaria pentru Transilvania şi Bucovina etc.;
·        rivalităţi de tip economic: între Marea Britanie şi Germania pentru pieţe de desfacere ale produselor industriale şi altele;
·        rivalităţi pentru putere şi prestigiu: Rusia şi Austro-Ungaria pentru influenţă în Peninsula Balcanică; între Germania şi Marea Britanie pentru stăpânirea mărilor etc..

Toate aceste rivalităţi au fost stimulate de formarea celor două blocuri politico-militare (Antanta şi Tripla Alianţă) care rivalizau şi ele şi încercau să nu lase partea adversă să devină mai puternică. De aceea a început o adevărată „cursă a înarmărilor”.
Toate aceste rivalităţi au creat o atmosferă de neîncredere între state care s-a intensificat în timpul unor crize politico-militare. Criza care a dus la începerea Primului Război Mondial s-a produs în 1914, ca urmare a asasinării lui Franz Ferdinand, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, de către un student sârb. Austro-Ungaria la o lună după acest eveniment a declarat război Serbiei la 28 iulie 1914. Imediat tratatele de alianţă au intrat în vigoare.

În timpul războiului s-au format două tabere:
®    Puterile Centrale: Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman şi Bulgaria;
®    Antanta: Serbia, Rusia, Franţa, Belgia, Marea Britanie şi dominioanele sale, Italia, România, SUA, Japonia, Portugalia, Grecia, Brazilia etc..

Caracteristicile Primului Război Mondial

·        A fost un război mondial.
·        A fost un război total, adică ţările participante şi-au folosit toate resursele pentru a câştiga acest război.
·        A fost un război industrial, industria fiind convertită la producţia de război.
·        S-au folosit armamente noi: mitraliera, avionul, submarinul, cuirasatul, gazele toxice, tancurile etc.

Desfăşurarea Primului Război Mondial

Din cauza puterii defensive foarte mari a armamentului luptele care s-au purtat au fost în mare măsură statice, Primul Război Mondial putând fi considerat un aşa-numit război de poziţii.
Au apărut mai multe fronturi, dintre care două fronturi principale: Frontul de Vest şi Frontul de Est  şi fronturi secundare în Balcani, în Munţii Caucaz, în Mesopotamia, în Nordul Italiei, Africa.

În 1914 pe Frontul de Vest germanii i-au înfrânt iniţial pe francezi şi au înaintat până aproape de Paris, dar au fost înfrânţi şi opriţi în bătălia de la Marna. Până la sfârşitul anului liniile frontului s-au stabilizat între graniţa dintre Eleveţia şi Marea Mânecii. Pe Frontul de Est armata rusă a mobilizat mai repede decât credeau germanii, i-a înfrânt pe austro-ungari şi a ocupat Galiţia. Armata rusă a înaintat şi pe teritoriul Germaniei, dar a fost înfrântă şi respinsă în luptele de la Tannenberg şi Lacurile Mazuriene, iar Serbia a rezistat atacurilor austro-ungare.

În 1915 pe Frontul de Vest s-au dat lupte fără rezultat decisiv. Italia a intrat în război de partea Antantei, dar înaintarea italiană a fost stopată. Tot în acest an, forţe britanice, australiene şi neo-zeelandeze au încercat să cucerească Strâmtorile Dardanele şi Bosfor, dar au fost înfrânte de turci la Gallipoli. Spre sfârşitul anului Bulgaria s-a alăturat Puterilor Centrale şi a contribuit la înfrângerea şi ocuparea totală a Serbiei şi Muntenegrului; Rusia a fost greu înfrântă pe Frontul de Est şi a trebuit să evacueze o mare parte a Poloniei.

În 1916 cele mai mari lupte s-au dat pe Frontul de Vest la Verdun şi pe râul Somme. Deşi ambele s-au soldat cu sute de mii de morţi, nici una n-a avut un rezultat decisiv. Pe Frontul de Est Rusia a obţinut o mare victorie în Galiţia asupra Austro-Ungariei. România după 2 ani de neutralitate a intrat în război de partea Antantei pentru a elibera Transilvania şi Bucovina de sub stăpânirea austro-ungară. Iniţial au fost obţinute câteva succese, dar Armata Română, slab pregătită, prost comandată şi neavând suficient armament şi muniţie, a fost înfrântă. Trupele puterilor centrale au ocupat până în decembrie 1916 Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

În 1917 au existat evenimente importante. Ca urmare a scufundării a numeroase nave americane de către submarinele germane, SUA au intrat în război de partea Antantei. În Rusia au avut loc două revoluţii: cea din februarie l-a detronat pe ţar şi a proclamat republica, iar prin cea din octombrie comuniştii au preluat puterea. Lenin, devenit prim-ministru al Rusiei, a scos Rusia din război în decembrie 1917.

România primind ajutor de la aliaţii din Occident şi-a refăcut armata şi a rezistat atacurilor Puterilor Centrale, câştigând mari victorii la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. Totuşi, ieşirea Rusiei din război lăsa România singură pe Frontul de Est şi ea a fost silită să încheie un armistiţiu în decembrie 1917.

În 1918 Germania a profitat de retragerea Rusiei şi a României din război şi de faptul că soldaţii americani veneau lent pe Frontul de Vest pentru a aduce trupe din Rusia şi a încercat să ocupe Franţa. Ofensiva germană din vest s-a soldat cu apropierea din nou a trupelor germane de Paris, dar în iulie ea a fost stopată. Între timp au sosit în Franţa milioane de americani şi cu ajutorul lor în august Antanta a trecut la contraofensivă. Până în noiembrie întregul teritoriu al Franţei şi jumătate din Belgia fuseseră eliberate, iar în urma unor ofensive desfăşurate pe alte fronturi capitulaseră pe rând: Bulgaria, Imperiul Otoman şi Austro-Ungaria. În Germania nemulţumirea faţă de pierderile şi lipsurile materiale cauzate de război a dus la izbucnirea unei revoluţii. La începutul lui noiembrie împăratul a fost detronat şi s-a proclamat republica. Noul guvern conştient că Germania îşi epuizase toate resursele, iar Antanta beneficia de resurse uriaşe din America, a capitulat la 11 noiembrie 1918.

Primul Război Mondial s-a soldat cu circa 10 milioane de morţi, a dus la distrugeri uriaşe pe mai multe continente şi la pierderi materiale devastatoare. Europa şi-a epuizat bogăţia obţinută în secole de trudă, în timp ce SUA prin vânzarea de armament şi alte materiale şi prin împrumuturi date Antantei au devenit principala putere financiară a lumii.

Primul Război Mondial a adus mari schimbări pe harta politică a Europei şi a lumii, statele multinaţionale s-au destrămat şi în locul lor s-au format state naţionale. 

Comentarii

 1. Am luat 10 la istorie cu informatiile de aici

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ne bucurăm pentru că te-am putut ajuta

   Ștergere
 2. Interesant. Felicitari. O prezentare pe intelesul tuturor.

  RăspundețiȘtergere
 3. am luat 10 la istorie citind de aici,niciodata informatiile nu mi s-au parut mai simple si interesante.Felicitari!

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.

Alte articole