Primul Război Mondial

Premisele şi cauzele Primului Război Mondial

La începutul secolului XX rivalităţile dintre statele lumii au devenit tot mai puternice. Acestea erau de mai multe feluri:

·        rivalităţi de tip naţional: între Germania şi Franţa pentru provinciile Alsacia şi Lorena; între Serbia şi Austro-Ungaria pentru Bosnia şi Herţegovina; între România şi Austro-Ungaria pentru Transilvania şi Bucovina etc.;
·        rivalităţi de tip economic: între Marea Britanie şi Germania pentru pieţe de desfacere ale produselor industriale şi altele;
·        rivalităţi pentru putere şi prestigiu: Rusia şi Austro-Ungaria pentru influenţă în Peninsula Balcanică; între Germania şi Marea Britanie pentru stăpânirea mărilor etc..

Toate aceste rivalităţi au fost stimulate de formarea celor două blocuri politico-militare (Antanta şi Tripla Alianţă) care rivalizau şi ele şi încercau să nu lase partea adversă să devină mai puternică. De aceea a început o adevărată „cursă a înarmărilor”.
Toate aceste rivalităţi au creat o atmosferă de neîncredere între state care s-a intensificat în timpul unor crize politico-militare. Criza care a dus la începerea Primului Război Mondial s-a produs în 1914, ca urmare a asasinării lui Franz Ferdinand, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, de către un student sârb. Austro-Ungaria la o lună după acest eveniment a declarat război Serbiei la 28 iulie 1914. Imediat tratatele de alianţă au intrat în vigoare.

În timpul războiului s-au format două tabere:
®    Puterile Centrale: Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman şi Bulgaria;
®    Antanta: Serbia, Rusia, Franţa, Belgia, Marea Britanie şi dominioanele sale, Italia, România, SUA, Japonia, Portugalia, Grecia, Brazilia etc..

Caracteristicile Primului Război Mondial

·        A fost un război mondial.
·        A fost un război total, adică ţările participante şi-au folosit toate resursele pentru a câştiga acest război.
·        A fost un război industrial, industria fiind convertită la producţia de război.
·        S-au folosit armamente noi: mitraliera, avionul, submarinul, cuirasatul, gazele toxice, tancurile etc.

Desfăşurarea Primului Război Mondial

Din cauza puterii defensive foarte mari a armamentului luptele care s-au purtat au fost în mare măsură statice, Primul Război Mondial putând fi considerat un aşa-numit război de poziţii.
Au apărut mai multe fronturi, dintre care două fronturi principale: Frontul de Vest şi Frontul de Est  şi fronturi secundare în Balcani, în Munţii Caucaz, în Mesopotamia, în Nordul Italiei, Africa.

În 1914 pe Frontul de Vest germanii i-au înfrânt iniţial pe francezi şi au înaintat până aproape de Paris, dar au fost înfrânţi şi opriţi în bătălia de la Marna. Până la sfârşitul anului liniile frontului s-au stabilizat între graniţa dintre Eleveţia şi Marea Mânecii. Pe Frontul de Est armata rusă a mobilizat mai repede decât credeau germanii, i-a înfrânt pe austro-ungari şi a ocupat Galiţia. Armata rusă a înaintat şi pe teritoriul Germaniei, dar a fost înfrântă şi respinsă în luptele de la Tannenberg şi Lacurile Mazuriene, iar Serbia a rezistat atacurilor austro-ungare.

În 1915 pe Frontul de Vest s-au dat lupte fără rezultat decisiv. Italia a intrat în război de partea Antantei, dar înaintarea italiană a fost stopată. Tot în acest an, forţe britanice, australiene şi neo-zeelandeze au încercat să cucerească Strâmtorile Dardanele şi Bosfor, dar au fost înfrânte de turci la Gallipoli. Spre sfârşitul anului Bulgaria s-a alăturat Puterilor Centrale şi a contribuit la înfrângerea şi ocuparea totală a Serbiei şi Muntenegrului; Rusia a fost greu înfrântă pe Frontul de Est şi a trebuit să evacueze o mare parte a Poloniei.

În 1916 cele mai mari lupte s-au dat pe Frontul de Vest la Verdun şi pe râul Somme. Deşi ambele s-au soldat cu sute de mii de morţi, nici una n-a avut un rezultat decisiv. Pe Frontul de Est Rusia a obţinut o mare victorie în Galiţia asupra Austro-Ungariei. România după 2 ani de neutralitate a intrat în război de partea Antantei pentru a elibera Transilvania şi Bucovina de sub stăpânirea austro-ungară. Iniţial au fost obţinute câteva succese, dar Armata Română, slab pregătită, prost comandată şi neavând suficient armament şi muniţie, a fost înfrântă. Trupele puterilor centrale au ocupat până în decembrie 1916 Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

În 1917 au existat evenimente importante. Ca urmare a scufundării a numeroase nave americane de către submarinele germane, SUA au intrat în război de partea Antantei. În Rusia au avut loc două revoluţii: cea din februarie l-a detronat pe ţar şi a proclamat republica, iar prin cea din octombrie comuniştii au preluat puterea. Lenin, devenit prim-ministru al Rusiei, a scos Rusia din război în decembrie 1917.

România primind ajutor de la aliaţii din Occident şi-a refăcut armata şi a rezistat atacurilor Puterilor Centrale, câştigând mari victorii la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. Totuşi, ieşirea Rusiei din război lăsa România singură pe Frontul de Est şi ea a fost silită să încheie un armistiţiu în decembrie 1917.

În 1918 Germania a profitat de retragerea Rusiei şi a României din război şi de faptul că soldaţii americani veneau lent pe Frontul de Vest pentru a aduce trupe din Rusia şi a încercat să ocupe Franţa. Ofensiva germană din vest s-a soldat cu apropierea din nou a trupelor germane de Paris, dar în iulie ea a fost stopată. Între timp au sosit în Franţa milioane de americani şi cu ajutorul lor în august Antanta a trecut la contraofensivă. Până în noiembrie întregul teritoriu al Franţei şi jumătate din Belgia fuseseră eliberate, iar în urma unor ofensive desfăşurate pe alte fronturi capitulaseră pe rând: Bulgaria, Imperiul Otoman şi Austro-Ungaria. În Germania nemulţumirea faţă de pierderile şi lipsurile materiale cauzate de război a dus la izbucnirea unei revoluţii. La începutul lui noiembrie împăratul a fost detronat şi s-a proclamat republica. Noul guvern conştient că Germania îşi epuizase toate resursele, iar Antanta beneficia de resurse uriaşe din America, a capitulat la 11 noiembrie 1918.

Primul Război Mondial s-a soldat cu circa 10 milioane de morţi, a dus la distrugeri uriaşe pe mai multe continente şi la pierderi materiale devastatoare. Europa şi-a epuizat bogăţia obţinută în secole de trudă, în timp ce SUA prin vânzarea de armament şi alte materiale şi prin împrumuturi date Antantei au devenit principala putere financiară a lumii.

Primul Război Mondial a adus mari schimbări pe harta politică a Europei şi a lumii, statele multinaţionale s-au destrămat şi în locul lor s-au format state naţionale. 

5 comentarii:

  1. Am luat 10 la istorie cu informatiile de aici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne bucurăm pentru că te-am putut ajuta

      Ștergere
  2. Interesant. Felicitari. O prezentare pe intelesul tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  3. am luat 10 la istorie citind de aici,niciodata informatiile nu mi s-au parut mai simple si interesante.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.