Domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866)


Domnia lui Alexandru Ioan Cuza poate fi împărţită în trei perioade importante:

1.      Perioada anilor 1859 – 1862. Această perioadă s-a caracterizat prin eforturi pentru recunoaşterea unirii depline a principatelor. În acest scop Cuza a trimis agenţi diplomatici pe lângă conducerile marilor puteri care au fost convinse să accepte unirea deplină. Sultanul a acceptat-o şi el însă numai pe timpul domniei lui Cuza. Ca urmare a acestei recunoaşteri la 22 ianuarie 1862 s-a format primul guvern unic al României, iar la 24 ianuarie 1862 a apărut primul parlament unic, acum fiind de fapt statul român unit.
2.      Perioada reformelor legale (1862 – 1864). Acum A. I. Cuza a încercat să modernizeze statul prin adoptarea reformelor moderne ce fuseseră dorite încă de la 1848. El a avut însă mari probleme din cauza censului ridicat. Datorită acestuia în parlament erau aleşi în mare majoritate moşieri ce aveau convingeri conservatoare. Cuza a încercat să introducă reforme pe cale legală şi în acest scop l-a numit prim-ministru în octombrie 1863 pe Mihail Kogălniceanu, un politician foarte iscusit. El a reuşit să convingă parlamentul să adopte în decembrie 1863 Legea Secularizării Averilor Mănăstireşti, dar când a propus în martie 1864 adoptarea unei reforme agrare parlamentul i-a cerut demisia. Sătul de obstrucţiile parlamentului Cuza a dat în 2 mai 1864 o lovitură de stat dizolvând cu forţa parlamentul şi menţinând guvernul Kogălniceanu.  În iunie 1864 Cuza a organizat un plebiscit prin care a adoptat o nouă constituţie numită „Statutul Dezvoltător al Convenţiei de la Paris” şi o nouă lege electorală cu cens foarte scăzut.
3.      Perioada regimului autoritar şi a marilor reforme (1864 – 1866). Prin noua constituţie puterile domnului erau mult sporite astfel că se instaura un adevărat regim politic autoritar. Beneficiind de noile puteri Cuza a reuşit în doar doi ani să modernizeze profund statul prin impunerea multor reforme, precum:
·         Reforma agrară prin care foştii clăcaşi erau împroprietăriţi cu loturile aflate în folosinţă, plătind despăgubire în 15 ani
·         Reforma învăţământului prin care învăţământul primar devenea obligatoriu şi gratuit
·         un nou Cod civil, un nou Cod penal şi altele.
Reformele lui Cuza au stârnit ura consevatorilor, dar şi a liberalilor radicali, nemulţumiţi de regimul politic autoritar. Ei s-au aliat în „Monstruoasa coaliţie” şi l-au detronat pe Cuza la 11 februarie 1866.

14 comentarii:

 1. e super dar dece nul pot copia

  RăspundețiȘtergere
 2. Ne pare rau, dar am implementat o functionalitate pentru a stopa copierea continutului de pe acest site.
  Nu dorim sa oferim resurse pe care doar sa le copiati si atat. Dorim ca elevii sau persoanele interesate sa citeasca aceste referate si apoi sa prelucreze ideile si informatiile de pe acest pentru ca la randul sa elaboreze alte referate sau lucrari pe temele abordate pe acest site.

  RăspundețiȘtergere
 3. este super, sper sa iau o nota mare .multumesc !

  RăspundețiȘtergere
 4. Iti uram succes!
  Ne bucuram ca te-am putut ajuta.

  RăspundețiȘtergere
 5. Răspunsuri
  1. Ne bucurăm că te-am putut ajuta, Ady!
   Te mai așteptăm pe aici!

   Ștergere
 6. Foarte bun... dar aș vrea să fie mai la subiect

  RăspundețiȘtergere
 7. Mi-as dori sa-l pot copia. In rest...cred ca e cel mai bun referat gasit. Prezinta exact cele mai importante aspecte.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ne bucurăm că ți-am furnizat o informație de calitate și care ți-a fost de folos.
   Din păcate, am hotărât să dezactivăm posibilitatea de a copia textul, nu susținem plagiatul, preferăm doar să furnizăm o sursă de informații, de aici mai departe depinde de fiecare cum o folosește și cum își elaborează o altă lucrarea în propria sa formă.

   Ștergere
 8. Mersi mult ! :) am scapat de si eu de o grija..

  RăspundețiȘtergere
 9. Multumesc mult, m-ati ajutat destul de mult
  Imi place ideea asta a voastra ca a-ti hotarit sa dezactivati posibilatea de a copia textul.

  RăspundețiȘtergere
 10. Multumesc!Sper sa iau nota buna la scoala!

  RăspundețiȘtergere
 11. Mulțumesc mult pentru referatul acesta sper din toată inima mea să iau o notă peste opt sau să iau un zece������

  RăspundețiȘtergere

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.