Cu ce rămânem după toate aceste proteste?

În serile din ultima săptămână, liniștea străzilor din majoritatea orașelor României a fost distrusă de protestatarii care și-au strigat nemulțumirile legate de noul guvern, care a adoptat ordonanța de urgență privind abuzul în serviciu. Ordonanța a fost supusă votului în Marțea Neagră, la o oră târzie, în speranța că nimeni nu va reacționa. Răspunsul cetățenilor români a fost pe măsură, aceștia au ieșit spontan în stradă, continuând și în serile care au urmat. Cu siguranță, așa cum s-a spus în nenumărate rânduri până acum, am asistat la cele mai mari proteste de după căderea regimului comunist în România.


„Dragnea - Persona non grata” – pancartă de la protestul de duminică din Piața Unirii, Iași


În fine, ordonanța a fost abrogată. Nu știm exact ceea ce va urma, dar putem face o mică inventariere a tot ceea ce s-a întâmplat, să vedem cine și cu ce rămâne după toate aceste proteste. 

Noaptea, ca hoții!

Așa cum am zis deja, vocea străzii (poate) a câștigat, deoarece Ordananța de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 a fost abrogată. De ce poate? Pentru că oricând ordonanța se poate transforma într-un proiect de lege, iar acesta poate fi adoptat, atât timp cât PSD-ul deține majoritatea în Parlament. Bineînțeles, strada nu va fi inertă, va reacționa în consecință, dar dacă de această dată numărul maxim al protestatarilor din țară a ajuns la 600.000 și a durat atât până PSD-ul & co. au reacționat, data viitoare dacă nu vor fi atâția oameni în stradă, șansele să ne ia în seamă vor fi și mai mici. 
Pe de altă parte, undeva se zărește o mică urmă de optimism, dacă ne uităm la cei care au ieșit în stradă. Am fost acolo seară de seară, i-am observat pe cei din jurul meu, cu unii dintre ei am și interacționat. Am fost impresionat să îi văd pe mulți dintre prietenii și cunoscuții mei la proteste, să îi salut și să îi felicit că au venit. După acest episod trist, în care Ciuma Roșie a încercat să își întindă tentaculele lungi și însetate de putere pe Codul Penal, am arătat că ne putem uni și putem rămâne uniți în susținerea unei cauze. Personal, recunosc că după prima seară în care, efectiv, am sărit din pat și am fugit în stradă după ce am văzut că a fost adoptată ordonanța, mă așteptam ca în seara următoare să nu mai iasă decât vreo 2-3 amețiți în stradă. Din fericire, m-am înșelat și am văzut tot mai mulți oameni în stradă cu fiecare seară care trecea. 
Un alt lucru de apreciat în cazul protestelor a fost că manifestațiile au fost pașnice și s-au menținut așa, fără violențe, fără distrugeri, chiar dacă au existat grupuri care au încercat să stârnească violențe, aceștia au fost izolați rapid de către mulțimi și cu ajutorul jandarmilor au fost calma.


PSD, Ciuma Roșie!

Din păcate, Partidul Social Democrat a câștigat și el, chiar dacă ordonanța a fost abrogată. Alianța cu ALDE rămâne încă în picioare și încă dețin majoritatea, fără a părea prea afectați de ceea ce strada a cerut. Cu atât mai mult, protestele a dus la creșterea coeziunii din PSD, cei din spatele lui Liviu Dragnea fiind tot mai uniți în prezența a ceea la nivelul group think-ului a fost perceput drept o amenințare. Și mai trist este că cei din PSD nu au învățat nimic din aceste proteste, iar pe viitor putem asista la alte greșeli asemănătoare, poate mult mai grave, din partea lui Dragnea, Grindeanu, (C)Iordache & co..


Evoluția evenimentelor este imprevizibilă în acest moment. Ambele tabere se alege cu câștiguri și cu pierderi în urma acestor proteste, însă cu ceea ce rămânem după aceste proteste este că putem fi și implicați și putem lupta împotriva unei clase politice afectată de cancerul numit corupție

Împreună rezistăm!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.