Teme și dezbateri politice în Parlamentul României la 1900

După adoptarea constituției din 1866 România a avut un regim politic liberal. S-au format două mari partide care au câștigat pe rând alegerile parlamenteare și s-au succedat la conducere până la Primul Război Mondial: PNL - Partidul Național Liberal - fondat în 1875 și Partidul Conservator - 1880.


Parlamentul a fost în această perioadă scena unor dezbateri importante pentru viitorul țării și al națiunii române. Printre temele discutate s-a numărat: tema națională, tema socială, tema economică etc.
În privința temei naționale, deși majoritatea românilor doreau desăvârșirea unirii naționale prin unirea regatului României cu teritoriile aflate sub stăpânire străină(Basarabia, Bucovina, Transilvania), aceasta nu era încă posibilă. Se încerca, însă, ajutorarea materială a românilor aflați sub stăpânire străină prin acordarea unor sume de bani pentru deschiderea ori întreținerea unor școli, biserici și alte instituții românești. Au fost ajutați atât românii din Transilvania, cât și aromânii din Peninsula Balcanică.

În privința temei sociale s-au adoptat legi de protecție a muncitorilor precum legea repausului duminical, legea pensiilor, problema țărănească. Pentru că multă vreme a existat o reticență în a adopta o nouă expropriere a moșiilor și o împroprietărire a țăranilor, s-a încercat ridicarea situației țărănimii prin dezvoltarea școlilor, prin stimularea înființării de bănci populare și înființarea Casei Rurale, o bancă de la care țăranii care se asociaseră puteau împrumuta bani pentru a cumpăra moșiile.

În 1914, însă, noul guvern liberal, condus de Ionel Brătianu, a început demersurile pentru o nouă reformă agrară, aceasta n-a putut fi impusă decât după al Doilea Război Mondial. Alte legi au stimulat dezvoltarea industriei, a învățământului. Parlamentul a discutat și orientarea politicii externe a României.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.