Ştiinţa şi tehnica în secolele XVIII-XIX

Următorul capitol al istoriei contemporane este revoluţia industrială.
Revoluţia industrială a fost procesul prin care s-a înlocuit pe scară largă munca manuală cu maşinilor, iar producţia de bunuri industriale a primit un nou tip de organizare numit fabrică.

Revoluţia industrială s-a declanşat în Marea Britanie în jurul anului 1780 şi s-a răspândit de aici mai întâi în Europa, apoi în SUA şi în alte ţări.
Premisele revoluţiei industriale au fost numeroase. În secolul XVIII ştiinţa şi tehnica s-au dezvoltat foarte mult datorită răspândirii iluminismului. Au început să fie puse în practică noi invenţii precum suveica zburătoare,maşina de tors, războiul de ţesut mecanic sau chiar motorul cu aburi.
Toate acestea au fost posibile şi datorită dezvoltării unui nou tip de economie, numită economia capitalistă, în cadrul căreia se puneau accentul se punea pe investirea de capital în scopul de a obţine profit.
Marea Britanie a fost locul unde s-a declanşat revoluţia industrială pentru că libertăţile care ai fost câştigate în această ţară au permis capitaliştilor să acţioneze cum doreau, să investească în cele mai diverse domenii pentru a obţine profit.
Capitaliştii englezi dispuneau de mult capital şi pentru că Marea Britanie devenise prima putere navală, comercială şi colonială a lumii.
Astfel o parte din acest capital a putut fi investită în industrie.
O altă premisă a fost faptul că Marea Britanie dispunea de mari resurse de fier şi cărbuni.

De precizat este că revoluţia industrială a avut două etape, urmând ca acestea să fie prezentate. Puteți vedea cele două etape ale Revoluției industriale AICI.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.