Perioada anilor 1790-1792 şi Convenţia Naţională

În anul 1791 Adunarea Naţională Constituantă a votat prima constituţie a Franţei. Constituţia avea ca preambul Declaraţai Drepturilor Omului adoptată în 1789 în urma abolirii privilegiilor.

Această perioada a fost marcată de reorganizarea făcută de către Adunarea Constituantă, împărţind Franţa în 83 de departamente.
Situaţia din interiorul Franţei continuă să fie dezastruoasă în această perioadă, clerul refuzând supenerea la revoluţie, în timp ce armatele Prusiei şi Austriei pătrunseseră pe teritoriul Franţei.
La 10 August 1792 Adunarea Constituantă declară patria în primejdie. Tot în această perioadă izbucneşte o revoltă la Paris care se sârşeşte prin capturarea regelui şi prin proclamarea republicii.
La 20 Septembrie 1792 armatele franceze înving armatele Prusiei în bătălia de la Valmy.
La 21 Septembri 1792 conducerea Franţei este preluată de către Convenţia Naţională. 
În cadrul Convenţiei Naţionale sunt întâlnite două influenţe:
  1. girondinii - recunoscuţi pentru ideile liberaliste moderate. Au condus Franţa de la 21 Septembrie 1792 până la 21 Ianuarie 1793
  2. iacobinii - recunoscuţi pentru ideile revoluţionare radicale. Au preluat conducerea de la girondini şi au condus Franţa până la 27 Iulie 1794. Au creat noi instituţii, printre care: Comitetul Salvării Publice, Comitetul Siguranţei Generale şi Tribunalul Revoluţionare, care era condus de Maximilien Robiespierre, recunoscut pentru cruzimea de care a dat dovadă în întraga sa viaţă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.