Desfăşurarea războiului de independenţă

În 1775 s-a trecut la un război deschis între britanici şi colonişti când armata britanică a încercat să captureze un depozit secret de arme, iar coloniştii înarmaţi au ripostat la Lexington.
Ton în 1775 s-a întrunit la Philadelphia un al doilea congres continetal care şi-a asumat conducerea coloniilor .
Congresul a decis formarea unei armate a coloniilor a cărei conducere i-a revenit lui George Washington. La 4 iulie 1776 congresul a adoptat Declaraţia de Independenţă a S.U.A., un document fundamental.
Armata coloniştilor a suferit numeroase infrângeri, dar în ajutorul coloniştilor au venit mulţi voluntari din Europa, oameni obişnuiţi cu armata au ajutat la instruirea voluntarilor(La Fayette, Koszciuszko).
Coloniştii au obţinut o primă mare victorie la Saratoga în 1777, ca urmare a acestei victorii Franţa a fost încurajată să se alăture coloniştilor, a recunoscut independenţa SUA şi a semnat un tratat de alianţă care din partea americanilor a fost negociat de către Benjamin Franklin, mai apoi de partea americanilor au intrat în război şi Spania şi Olanda.
Francezii au trimis în sprijinul americanilor un corp de armată şi o flotă, cu ajutorul cărora americanii i-au înfrânt decisiv pe britanici la York Town în 1788.
Tratatul de pace s-a semnat în 1783 la Versailles şi prin el Marea Britanie recunoştea independenţei SUA şi le cedau acestora tot teritoriul de la Atlantic până la fluviul Mississippi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.