Constituţia S.U.A.

După obţinerea independenţei a urmat o perioadă de tulburări sociale şi membrii Congresului şi-au dat seama că pentru o bună conducere este nevoie de noi instituţii.

De aceea s-a convocat pentru 1787 o convenţie la Philadelphia care să adopte o constituţie.
La convenţie au participat cei mai de seamă oameni politici americani (Washington, Franklin, Madison). S-a adoptat o constituţie bazată pe principiul separării puterilor în stat, existând două grade de separare:

  1. o separare între atribuţiile locale;
  2. o separare între atribuţiile instituţiilor centrale (federale).
Instituţiile locale asigurau ordinea, justiţia, educaţia, transporturile etc.
Instituţiile centrale asigurau politica externă, armata, finanţele şi comerţul exterior.
La nivel central puterile erau separate astfel:

  • puterea executivă era deţinută de un preşedinte ales pe patru ani de un colegiu electoral. Preşedintele era şeful statului, al Guvernului, ai cărui membrii erau numiţi şi demişi din funcţie de către preşedinte. Tot preşedintele era comandantul suprem al armatei, conduce politica externă, are drept de veto legislativ şi numeşte judecătorii de la Curtea Supremă, precum şi alţi funcţionari;
  • puterea legislativă este deţinută de un congres bicameral, compus din Senat şi Camera Reprezentanţilor. Senatul este compus din câte 2 senatori aleşi de cetăţeni din fiecare stat. Camera Reprezentanţilor este compusă dintr-un număr de congresmeni proporţional cu populaţia fiecărui stat (aprobă numirile în funcţii, ratifică tratatele internaţionale, adoptă legi etc.);
  • puterea judecătorească este deţinută de Curtea Supremă de Justiţie, compusă din judecători numiţi pe viaţă de preşedinte. Această curte interpretează şi constituţionalitatea legilor.
Constituţia SUA a rămas valabilă până azi, dar între timp i s-au adăugat peste 100 de amendamente. Primele 10 amendamente au fost adoptate în 1791 şi ele prevedeau drepturile cetăţenilor americani.
Constituţia a intrat în vigoare în 1789 şi tot în acest an a fost ales primul preşedinte care era George Washington.
Pe parcursul următoarelor decenii teritoriile indienilor au fost colonizate şi s-au obţinut şi altele pe care au fost create noi state (Illinois, Indiana, Yowa).
În 1828 votul cenzitar a fost înlocuit cu votul universal al cetăţenilor bărbaţi albi. În timp, s-a intervenenit în Constituția Statelor Unite ale Americii, fiind acordat dreptul tuturor cetățenilor americani, indiferent de gen sau rasă.

2 comentarii:

Va rugam sa postati comentarii la subiect pentru ca altfel nu vor fi aprobate.